Detektiv Adam Dalgliesh


Případ pro psychiatra

Případ pro psychiatra

V přízemí Steenovy psychiatrické kliniky je nalezeno ženské tělo s dlátem zabodnutým přímo do srdce. Superintendant Dalgliesh ze Scotland Yardu, který je právě na nedalekém literárním večírku, musí přispěchat, aby zločin vyšetřil a dokázal, kdo zavraždil tuto všemi nenáviděnou vrchní zdravotní sestru...

Číst více
Z příčin nikoli přirozených

Z příčin nikoli přirozených

Poklidnou dovolenou superintendanta Dalglieshe naruší vražda známého spisovatele...Maurice Seton byl slavným autorem detektivek – ale žádná z vražd, které vykreslila jeho představivost, se nevyrovná hrůznosti jeho vlastní smrti. Když je Setonovo tělo nalezeno na dně plující loďky, začne se mezi jeho podivnými sousedy šířit děs... Teď je na superintendantovi Dalglieshovi a jeho výstřední tetě, aby odhalili šokující pravdu o Setonově minulosti. Jenže pak nastane nečekaný obrat v podobě další vraždy...

Číst více
Smrt kriminalisty

Smrt kriminalisty

V poli nedaleko anglického Muddingtonu je nalezena uškrcená mladá dívka a vzápětí je zavražděn doktor Lorrimer, jeden z laborantů proslulé Hoggattovy laboratoře, která zkoumá stopy z místa činu. Souvisí Lorrimerova smrt s jeho prací, nebo je třeba motiv hledat spíše v jeho osobním životě? Než inspektor Dalgliesh případ vyřeší, dostane na tucet podob Lorrimerovy osobnosti, na tucet motivů i podezřelých.

Číst více
Vraždy podle návodu

Vraždy podle návodu

Inspektor Adam Dalgliesh opět na scéně! Malé soukromé muzeum na okraji londýnského parku Hampstead Heath zdědili tři sourozenci Dupayneovi. Pokud se nedohodnou a neprodlouží nájemní smlouvu, muzeum bude zavřeno. Neville Dupayne však podepsat odmítne a vzápětí ho zaměstnankyně muzea Tally Cluttonová najde mrtvého. Každý z lidí spojených s muzeem má motiv a příležitost k vraždě. Ale jen jeden zabije a v průběhu vyšetřování zabíjí znovu.

Číst více
Černá věž

Černá věž

Případ, v němž se i sám Dalgliesh ocitne v ohrožení života. Inspektor jede navštívit svého dávného přítele, do domova pro postižené v Dorsetu. Série podivných úmrtí, kde žijí pacienti i personál ústavu, vzbudí jeho podezření. Někomu se daří vraždit tak rafinovaně, že smrt lze vždy vysvětlit jako nikým nezaviněnou nešťastnou náhodu. Ale i dokonalý vrah nakonec udělá chybu, zvláště když se domnívá, že někdo tuší pravý motiv jeho vraždění. A proto se má poslední obětí jeho cynického plánu stát sám Dalgliesh.

Číst více
Rubáš pro slavíka

Rubáš pro slavíka

Proč umřely sestřičky ze Slavičího domu? První případ inspektora Dalglieshe P. D. Jamesová získala za knihu prestižní cenu Stříbrnou dýku, udělovanou britskou asociací CWA, a vstoupila tak mezi nejvíce oceňované autory tohoto žánru. Smrt mladé zdravotní sestry mohla být způsobena nedopatřením během lékařského výcviku. Druhá sestřička mohla spáchat sebevraždu… Inspektor Dalgliesh je ale přesvědčen, že byly obě zavražděny…

Číst více
Vím,že jsi vrah

Vím,že jsi vrah

Když Venetia Aldridgeová obhajuje mladého Garryho Ashe, obviněného z vraždy své tety, považuje to za rutinní záležitost. Netuší, že tím uvede do pohybu lavinu událostí, která jí samotné přinese smrt. O čtyři týdny později je ve své kanceláři zavražděna. Adamu Dalglieshovi, který případ vyšetřuje, se nabízí řada podezřelých, ale kdo je vrah? Milenec? Bývalý manžel? Nespokojený klient? Nebo některý z kolegů? Všichni mají motiv a chybí jim prokazatelné alibi. Odhalí Dalgliesh vraha dříve, než znovu udeří?

Číst více
Soukromá pacientka

Soukromá pacientka

Na exkluzivní klinice plastické chirurgie na zámečku Cheverell je zavražděna pacientka. A ne ledajaká – Rhoda Gradwynová je obávaná novinářka, lovkyně soukromých tajností a senzačních skandálů. Její smrt si mohla přát spousta lidí, ale klinika je uzavřená a dobře střežená, takže seznam podezřelých se zužuje na osoby, které byly na zámečku v době její smrti. Nyní záleží jen na Adamu Dalglieshovi, aby vypátral, jestli se vrah skrývá mezi lékaři, sestrami, či personálem. Ti všichni totiž mají co skrývat.

Číst více
Pachuť smrti

Pachuť smrti

Komander Adam Dalgliesh je pověřen, aby velel novému policejnímu útvaru, který se zabývá delikátními případy z prostředí vyšší společnosti. Hned první případ mu pořádně zamotá hlavu. V kostele sv. Matouše byla nalezena dvě mužská těla s proříznutým hrdlem. Adam Dalgliesh a jeho tým pátrají po tom, zda smrt bezdomovce a bývalého ministra má nějakou souvislost, kdo byl vrahem a jaký měl motiv.

Číst více
Smrt v sutaně

Smrt v sutaně

Poklidný život anglikánské teologické koleje na drsném pobřeží Suffolku rozčeří nález mrtvoly jednoho ze studentů pod sesutým útesem. Policie případ považuje za nehodu. Inspektor Adam Dalgliesh přijíždí, aby na žádost bohatého studentova otce věc přezkoumal. Než stačí Dalgliesh proniknout do složitých vztahů mezi nimi i kněžími koleje, dojde k vraždě. Při dopadení rafinovaného vraha inspektor Dalgliesh nakonec bojuje o vlastní život v mořských vlnách.

Číst více
Zahalte jí tvář

Zahalte jí tvář

Napínavý kriminální příběh inspektora Adama Dalglieshe. Děj se odehrává v sídle Martingale, kde žije rodina Maxieových. Paní Maxieová přijala jako pomocnou sílu do kuchyně svobodnou matku Sally Juppovou, kterou téměř nikdo v domě nemá rád. Jen mladý doktor Maxie ji zahrnuje pozorností a dokonce jí navrhne sňatek. Druhý den ráno najdou Sally v jejím pokoji mrtvou.

Číst více