Muž ve střídavé péči


Alena Müllerová

Psychologický román Aleny Müllerové, scenáristky a renomované producentky České televize.

Barvitý román ze současnosti vypráví příběhy dvou žen, které se dělí o jednoho muže.

Cyril je známý novinář, který má milující manželku Emu a dvě dcery. Přesto si pořídí syna se svou milenkou Růženkou. Snaží se dělit svůj čas mezi obě rodiny a s určitou nadsázkou se dá říci, že ho jeho ženy mají ve střídavé péči. I když, jak už to v životě bývá, manželka je ta poslední, která se to dozví. Cyril je ponořený do své práce a život ve střídavé péči milenky a manželky mu vlastně vyhovuje. Jeho nemanželský syn je geniální dítě. Ve čtyřech letech zkoumá matematiku, fyziku, zajímá se o politiku a sepisuje vlastní knihu. Jednoho dne ho však na ulici porazí auto a on skončí v bezvědomí v nemocnici. Cyrilův pohodlný život končí.

Situace jsou popisovány z ženského i mužského úhlu pohledu, z hlediska manželky i milenky a také očima geniálního dítěte v rodině. To vše vnáší do dramatického příběhu humorné prvky, i přestože součástí děje je vážná nehoda dítěte a jeho boj o život, kvůli které se nakonec spletenec vztahů vyjasní a rozuzlí.

„Cyrile, ony tě ty dvě ženské vlastně mají ve střídavé péči,“ řekla mu jednou Olga. „Chápu, že tobě to vyhovuje, ale co ty dvě? Myslíš, že se jim to líbí? Jednou se stejně mezi nimi budeš muset doopravdy rozhodnout.“ O tom Cyril raději nepřemýšlel. Věci jsou takové, jaké jsou. Řešit se budou, až to bude nutné. Není pravda, že by mu to vyhovovalo. Nebyl na sebe pyšný a nelíbilo se mu, že musí lhát. Snažil se spíš říkat co nejméně, což mu šlo docela dobře, protože Ema i Růženka spíš mlčky trpěly, než by se s ním hádaly. V tom jediném si byly podobné. Pravda ale je, že střídavá péče o muže je docela výstižný termín.

ALENA MÜLLEROVÁ

Scenáristka a renomovaná producentka České televize (cykly 13. komnata, Čtyři v tom, Rybí legendy Jakuba Vágnera, z dokumentů například Život podle Václava Havla, Magický hlas rebelky, Manželské etudy, nyní připravuje komediální seriál Trapný padesátky spolu s Irenou Obermannovou). Je absolventkou FAMU, kde nyní učí na katedře scenáristiky. Muž ve střídavé péci je její třetí knihou (v_roce 2005 vy dala novelu Odporný svět a roku 2009 knihu Albertov 16:00 s V.Hanzelem.

Knihu Aleny Müllerové Muž ve střídavé péci jsem přečetla jedním dechem. Na textu je vidět její dlouholetá zkušenost filmové dramaturgyně, která má cit pro dialogy, zkratku, pointu. Kniha mi připomněla moje vlastní usilování ve filmových časosběrných projektech. Zachytit všednodennost života v proudu doby, propojit soukromé příběhy a „velké dějiny“. To se Aleně Müllerové podařilo skvěle. V závěru knihy ovšem přichází katastrofa, která celý příběh posouvá ještě dál do podoby velkého nadčasového dramatu. Využití dětského textu v samém konci knihy je ohromující. Kniha Muž ve střídavé péci mi od přečtení stále leží v hlavě, znovu v mysli prožívám s hlavními postavami dra mata jejich života. Doporučuji vřele všem, kdo mají rádi příběhy z naší současnosti a literaturu vnímají i jako impulz k přemýšlení, aby si tuto knihu přečetli.

- Helena Třeštíková

Více
229 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Žánr román
Počet stran 192
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 28.03.2016
Formát 115x185 mm
Hmotnost 0,279 kg
Jazyk čeština
EAN 9788026705826
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem