Druhá světová válka


Kniha ztracených jmen

Kniha ztracených jmen

Eva Abramsová chtěla nechat minulost navždy za sebou. Fotografie v novinách v ní však oživí vzpomínky na události staré přes šedesát let. Jen ona ví, že v objevené knize je zašifrován nejen osud desítek židovských dětí, jimž se díky padělaným dokladům podařilo z okupované Francie uprchnout do Švýcarska, ale také příběh lásky, který přerušila válka. Eva se tak z USA vydává do Berlína s nadějí, že v knize najde poslední vzkaz do odbojáře Rémyho.

Číst více
Jménem mojí sestry

Jménem mojí sestry

Kamila při úklidu babiččina bytu objeví fotografii odhalující tajemství – babička měla sestru dvojče. Dvojčata Ester a Soňa dospívají v protektorátní Praze. Zatímco Ester sní o tom, že se stane slavnou primabalerínou, Soňa vidí své poslání jako zdravotní sestra. Krátce před válkou jejich vřelý vztah ochladne. Ester i přes nesouhlas rodiny přijímá angažmá v plzeňském divadle a Soňa prožívá první lásky. Ovšem ta osudová nosí německou uniformu.

Číst více
Světlo po válce

Světlo po válce

Vera a Edita přijíždějí v roce 1946 do Neapole. Dvěma židovským dívkám se podařilo uprchnout z vlaku mířícího do Osvětimi a do konce války se ukrývaly na statku na rakouském venkově. Teď se ale ze všech sil snaží hodit temnou minulost za hlavu a vybudovat si nový život. První láska na sebe nenechá dlouho čekat, ale když Veřin snoubenec ze dne na den zmizí, vydávají se obě kamarádky znovu na cesty.

Číst více
První šifra

První šifra

Švédsko, píše se rok 1940. Zatímco Evropu pohlcuje hrozba nacistického Německa, ve Stockholmu se nečekaně prolínají osudy tří žen. Signe utíká z venkova do velkoměsta. Elisabeth podává za dramatických okolností výpověď. Iris uprchla z Estonska. Spojuje je zvláštní nadání – a proto jsou vládou vybrány, aby rozluštily šifru nepřítele. Mezi pochybnými muži pracujícími v utajení se přátelství tří žen stává životně důležitým pro bezpečnost království.

Číst více
Vinařova žena

Vinařova žena

Vinařství Maison Chauveau bylo pro Ines idylickým domovem, než do kraje Champagne dorazila německá armáda. Zdejší sklepení ovšem ukrývají bohatství v podobě proslulého sektu, jehož výrobu nemůže ohrozit ani válka. Nacisté totiž šampaňské milují stejně jako vítězství. Na vinicích se odehrává příběh lásky a zrady odhalený Američankou, která se o osmdesát let později vydává společně se svou babičkou do Francie po stopách rodinného tajemství.

Číst více
Světlo nad Londýnem

Světlo nad Londýnem

Pro Caru je mnohem jednodušší zabývat se minulostí než čelit realitě. Obchod se starožitnostmi, kde pracuje, je pro ni ideálním místem. Když objeví deník a fotografii neznámé dívky ve stejné uniformě, jakou nosila její babička během druhé světové války, dá se do pátrání. Co se stalo s autorkou poutavého deníku a jaké tajemství skrývá babička, která odmítá o válce mluvit? Jenom rozluštění těchto záhad Caru donutí vyrovnat se se svými traumaty.

Číst více
Počkej na mě v Paříži

Počkej na mě v Paříži

Když se Američanka Ruby v roce 1939 přestěhovala za manželem do Francie, netušila, že nastanou těžké časy a skutečná láska na ni v Paříži teprve čeká. Po smrti jejího muže se u dveří nečekaně objeví sestřelený britský pilot Thomas… Ve stejném domě bydlí také židovská rodina Dacherových, jejíž dcera Charlotte je pro Ruby jedinou spřízněnou duší. Zatímco Dacherovým hrozí koncentrační tábor, Ruby odmítá nečinně přihlížet zoufalé situaci a doufá, že jednou bude žít podle svých představ.

Číst více
Světla zimní noci

Světla zimní noci

Nou vyhnali z domova a přinutili ji vzdát se svého dítěte, protože otěhotněla s německým vojákem. Útočiště nalézá u kočovného cirkusu, kde se musí naučit nebezpečnou akrobacii na visuté hrazdě, aby skryla svou pravou identitu. I přes počáteční neshody se spřátelí s akrobatkou Astrid. Když ale pravda vypluje na povrch, musí se obě rozhodnout, zda je jejich výjimečné přátelství dokáže spasit, nebo jestli tajemství, která ukrývají, vše zničí.

Číst více