Po meči i po přeslici


Zora Beráková

Byl nejbohatší šlechtický rod v Českém království v zajetí kletby?

Byl nejbohatší šlechtický rod v Českém království v zajetí kletby?

Patřili k nejbohatším šlechtickým rodům v Českém království. Jejich ambice byly vysoké a dosahovaly až ke královskému trůnu.

Přesto se zdálo, jako by na rodě Smiřických spočívala kletba. Na svět přicházeli s chabým zdravím a umírali mladí. Jejich největší naděje, poslední mužský potomek se zdravým rozumem, Jan Albrecht zemřel v pouhých čtyřiadvaceti letech. Mezi jeho sestrami, Eliškou Kateřinou a Markétou Saloménou se rozpoutal lítý boj o dědictví. Jenže když se dvě perou, obvykle se směje někdo třetí…

ZORA BERÁKOVÁ

Po maturitě na reálném gymnáziu studovala krajinářství, figurální malbu a užité umění a složila státní zkoušku z francouzštiny a latiny. V roce 1949 získala doktorát z filozofie na Univerzitě Karlově. Působila v diplomatické službě ve východním Německu jako spojka mezi Lužickými Srby a okupačními armádami. Literární tvorbě se věnuje od středoškolských studií, kdy přispívala básněmi a povídkami o novin a časopisů. Knižně jí vyšla básnická sbírka Tři nejkrásnější, romány pro mládež Smaragdový ostrov, Tajemná Oiniké a Bára a Faraon, psychologické romány Zkouška dospělosti a Osmý den stvoření, detektivní novela Vrah chodí s kytarou, povídková sbírka Marné lásky, několik knížek detektivních povídek, např. Vražda v Perlovce či Vražda ve znamení Kozoroha, a historické romány Ozvěna, Zimní královna, Daleko do nebe, Plný pohár vína, Konec hodokvasu, Marné návraty, Nekorunovaná královna, Po meči i po přeslici, Desátá múza a Fantom staré pevnosti. Kromě původních děl bylo vydáno padesát jejích knižních překladů, spolupracovala s filmem, televizí a rozhlasem, pro který napsala několik desítek literárních pásem, a získala rovněž řadu literárních cen.

Více
269 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Počet stran 256
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 08.08.2016
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,378 kg
Jazyk čeština
EAN 9788026706588
Věk od 12
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem